jump to navigation

Pelataan musiikissa ja elokuvissa Wednesday, April 25, 2007

Posted by Sami Oinonen in überkuul, musiikki.
trackback

leonidas-is-off-to-battle.jpg
Populaarikulttuuriin sijoittaminen on kohdaltani saavuttanut tämänvuotisen lakipisteensä, näin luulen. Tarkastelin tuossa elämystilastoani ja tämän vuoden saldo on kertakaikkisen mykistävää luettavaa. Tänä vuonna ostettu:

1 populaarimusiikkikonsertti: Nine Inch Nails, jäähalli
1 cd-levy: Nine Inch Nails: Year Zero
1 elokuvateatterikäynti: 300

Onneksi kaikki ovat olleet nappivalintoja. Nine Inch Nailsin musiikkihan on sinällään nyt sellaista kirskuntaa ja möykkää, että eihän sitä kuuntele kuin nauloja päässään. Tajusinkin konsertissa, että enpä taida jaksaa enää tällaiseen pöhinään lähteä. Se oli hieno havainto.

Mitä tulee yhtyeen Year Zero-albumiin, niin sen arvo on kehystarinassa ja siinä miten fanit sen paljastivat. Suurta peliä. Ja siinä miten Year Zero tulee olemaan suunnannäyttäjänä sille, millaista musiikinkokeminen voi tulevaisuudessa olla. Jotkut puhuvat Year Zerosta vain viraalimarkkinointitapauksena. Kiitos näistä visionääreistä. Ai niin ja se cd-levy, joka on kylmänä musta ja lämpimänä vaalea paljastaen lisää kehystarinaa. Siistiä.

No entäs sitten 300, spartalaisten talvisodasta kertova kaksituntinen “Hakkaa päälle Spartanpoika”-pläjäys. Se oli mahtava. Valitsin tuon leffan ainoastaan Frank Millerin takia ja kyllä kannatti. Välillä oli tietysti vähän herkistelyä ja epäolennaista henkilöhahmojen rakentelua, mutta onneksi mäiskeelle oli varattu ykkössija. No eihän leffa mikään eurooppalainen taide-elokuva ole, jossa kotona sotureitaaan surevat naiset viiltelevät rystysiään kaupunginmuuriin lasittunein katsein ja jumalaansa itkien.

Ei tietenkään, vaan yksinkertainen, vauhdikas ja värikylläinen kuvaus siitä, miten valkoihoiset, oikeamieliset ja täydellisen marmorivartaloiset miehet taistelevat yhtenä rintaman kodin, respektin ja vapauden puolesta mustia ja likaisia persialaisöykkäreitä, örkkejä ja sekasikiöitä vastaan, joita johtaa kaiken lisäksi vielä kolmimetrinen selkeästi homoseksuaalisuuteen henkisessä tyhjyydessään taipuvainen maagikko ja jumalkuningas KsrötKsröt.

Elokuvassa oli oikeastaan vain kaksi huonoa puolta. Ensinnäkin taistelukohtausten siivittäjänä kajareista lasahdellut metallimusiikki olisi saanut olla aggressiivisempaa ja toisekseen kyllähän ne taistelut olisi pitänyt pysäyttää ja antaa elokuvayleisön pelata ne omin käsin loppuun massiivisena joukkopelitapahtumana….vaikka kännyköillään. No ehkä joskus tulevaisuudessa.

Ai niin, ja olisi se Lynchin Inland Empire saanut alkaa heti 300:n perään. Möisivät edes meille laiskoille jotain elokuvailtapakettia “2 leffaa yhden hinnalla putkeen”. Nyt pitää näköjään käydä toisenkin kerran tänä vuonna leffassa. Hurjaa.

Advertisements

Comments»

1. zepander - Thursday, April 26, 2007

Sähän oot samanlainen markkinavetoinen orja ja kyläluuta ku meikäläinenkin 😀 Mä en VIELÄ oo ollenkaan varma, että on lähdettävä leffaan toisenkin kerran tänä vuonna, mutta katotaan ny…

Kuitenkaan 300 ei oo se leffa, siinä yks varma asia tulevan suhteen.

2. Sami Oinonen - Thursday, April 26, 2007

Jep, onneksi meitä löytyy monta, olemme kiinnostava segmentti.

Niin, kyllähän Miller eräässä haastattelussa totesikin, että oli viimeinen kerta kun hänen sarjakuvansa ohjaa joku muu kuin hän 🙂 . Sin City 2:sta odotellen.

3. Olli - Saturday, April 28, 2007

Tiedoksi, että elokuva-arkisto näyttää Lynchin leffoja lähiaikoina http://www.sea.fi/esitykset/kesa2007/lynch2007.html

4. Sami Oinonen - Saturday, April 28, 2007

Mainiota, kiitos vinkistä

5. Reaktori - Sunday, April 29, 2007

Taidan olla ainoa joka pettyi elokuvaan!
Elokuva ei vastaa trailerin odotuksia, odotin enemmän väkevämpää toimintaa vaikka tiesinkin että pääpiirteissään elokuva noudattaakin Millerin kuvanovellia. Groteskit murjaanit 😛 antoivat kuitenkin sen verran silmän ruokaa että elokuvan jaksoi katsoa läpi.
Vaimon tarina, joka ei kuulunut kuvanovelliin, oli mielestäni tarpeeton ja huono ymppäys tarinaan.

6. Sami Oinonen - Sunday, April 29, 2007

Jep, olisi siinä saanut vähemmälle se tyhjänpuhuminen ja uhoaminen jäädä. Ohjaaja oli tehnyt vastakkainasettelusta liiankin ilmeisen ja mustavalkoisen, jopa niin, että sitten on helppo laukoa leffan olevan analogia nykymaailman öljysotiin.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: