jump to navigation

Kuumailmapallo hätähuudon instrumenttina Sunday, May 20, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

darth-vader-rising.jpgEn ole koskaan ymmärtänyt Tähtien Sota-kulttia (enkä liiemmin satuja sormusten herrastakaan). En ole saanut pieneen päähäni mahtumaan mikä siinä eeppisessä “hyvä vastaan paha”-tarinassa olisi jollain tavalla poikkeuksellista satoihin muihin vastaaviin verrattuna. Paitsi tietenkin se, että pahiksilla on napakat univormut, siistit avaruusbotskit ja laserpyssyt. Ja ennenkaikkea maskit, joiden takana kelpaa uhoilla ja huohotella oikeamielisiä kumoon.

Ja kai siinäkin poika sitten lopulta tapaa tytön, menettää hänet ja itsensä maailman ja avaruuslaamojen itkiessä, mutta kuitenkin lopussa fanfaarit soivat. Jaksa noita nyt muistaa. Leffateatterissakin nukahdin kesken Episodi 1:sen kliimaksia. Driven-leffan tasoa siis. Silloinkin koin, että nukkuminen olisi selkeämpi satsaus tulevaisuuteen kuin leffa itse.

Ei ole kuitenkaan ihme, että noita Tähtien Sota-faneja riitää maanvaivaksi asti. Kun heiltä kysyy, että mikä kumma siinä tarinassa viehättää, niin vastaukset ovat aina yhtä tyhjentäviä: “No kun se on niin siistii”, “Se on se Voima”, “Ne suuremmat kysymkset ja vastaukset…ihmiskunta…mistä tulemme ja minne menemme…” jne. Naapurustossammekin on neljän pikkupojan kööri, jotka käyttävät ilmeisesti koko valveillaoloaikansa Tähtien Sodan ja sen johdannaisten parissa, sillä en ole koskaan nähnyt heitä parveilemassa pihoilla ja ojissa ilman valosapelien virkaa toimittavia aurauskeppejään.

Minun käy heitä jo nyt sääliksi, sillä ilman mitään vanhempien, suvun ja naapuriyhteisön jämäkkää interventiota heidän kohtalonsa on sinetöity. Katolilaisen tyttökoulun moraalioppaaksi sinänsä käyvän Tähtien Sodan kautta he tulevat siirtymään iän karttuessa roolipeleihin, verkkopelaamiseen, kaikenlaisten värkkien palvomiseen, energiajuomiin ja muuhun anti-sosiaaliseen epätoimintaan. Myöhemmin, polin kautta, he päätyvät sitten mitä todennäköisimmin jonkin kasvottoman teknologiaimperiumin t&k-kellarien uumeniin  unelmoimaan teknovimpaimia. Voi sitä kohtalon ironiaa.

Samoin minua käy sääliksi kuvan Darth Vader-kuumailmapallon tehnyttä belgialaista Benoît Lambertia. Hän ei ole ehkä itse tajunnut sitä, mutta hänen pallonsahan on suuri julkinen hätähuuto, “Pelastakaa minut nörtteyden julmasta sylistä. Auttakaa minut takaisin puhtaiden vaatteiden, hedelmien ja raikkaan ilman pariin. Antakaa minulle voimaa jaksaa ja paeta.”

[Star Wars via Hilavitkutin]

Advertisements

Comments»

1. Mikko - Sunday, May 20, 2007

I am sensing a great disturbance in Force, as if thousands of Star Wars fans were canceling their Überkuul descriptions…

2. Sami Oinonen - Monday, May 21, 2007

Don’t center on your anxiety, Mikko. Keep your concentration here and now where it belongs. Be mindful of the living Force, my young Padawan.

3. Oola - Wednesday, May 23, 2007

Komea pallo kerrassaan. Voisi mennä kahvit väärään kurkkuun tuon nähdessään.

4. Sami Oinonen - Wednesday, May 23, 2007

Täytyy myöntää, onhan se komea. Kajarit tuonne ja aggregaatilla tähtiensota-fanfaareja, niin johan naapurusto vaikuttuisi

5. Milla Valkeasuo - Thursday, May 22, 2008

En minäkään ymmärrä tätä Starwars-harrastusta. Kuumailmapallon vaivalla olisi voinut saada aikaan jotain muuta järkevämpää..?

6. Sami Oinonen - Thursday, May 22, 2008

niin, kuten esimerkiksi zeppelin-replikan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: