jump to navigation

Makedoniasta ja musiikkitalosta Wednesday, May 30, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

hookworm.jpgMitä tehdä Helsingin musiikkitalolle? Siitä näyttäisi tulevan vain kuoppa. Hesarin mukaan sen arvioidut käyttökustannukset ovat vuositasolla noin 40 miljoonaa euroa. Alati kohoavat rakennuskustannukset ovat hetkellisesti viivähtäneet 106 miljoonan euron nurkilla vain kohta jatkaakseen uljasta nousuaan ties minne.

Pari kysymystä tulee mieleen. Ensinnäkin, jos rakennusyhtiöitä ei edes kiinnosta ko. projekti, niin olisikohan tähän vaikuttamassa jollain tapaa myös dynaaminen trio (Valtio-Helsinki-YLE)? Yleistä keskustelua seuratessa tulee sellainen vaikutelma, että trion päätöksenteko ei ole kovin saumatonta. Ei olisi hauskaa olla tuollaisen asiakkaan kanssa tekemisissä – yhtä soutamista ja huopaamista koko ajan. Hermot menisivät.

Toiseksi, käyttökustannuksista (jotka ovat ilmeisesti tulleet yllätyksenä kaikille vaikka esimerkkejä löytyy samalta lahdelta sekä oikealta että vasemmalta): Ostaisinko minä vaikkapa sellaisen polkupyörän johon joutuisin vaihtamaan joka vuosi molemaat pyörät vanteineen, hamaan tappiin asti? Ehkä en ostaisi. Tai ostaisin, jos minulla olisi piikki auki, hamaan tappiin asti.

Sitä en ymmärrä, miksi musiikkitalon on pakko sijaita juuri Helsingissä. Yksi vaihtoehto on rakentaa musiikkitalo vaikkapa Makedoniaan. “Invest in Macedonia“-ohjelma vapaakauppa-alueineen on todella huokea vaihtoehto rakennus- ja käyttökustannusten kannalta. Ja vaikka laskisimme Finskin viikottaiset henkilökunnan, opiskelijoiden ja yleisön charter-lennot Skopjen ja Helsingin välillä, niin aika paljon pitäisi punkkua ja kerosiinia palaa, että päästäisiin tuohon pöyristyttävään 40 miljoonan euron lukuun.

Tai olkoon, kannattaisi kuopata koko hanke nyt. Näkyisi eduskuntatalon portailtakin vähän pidemmälle eteenpäin, ehkä jopa mertakin. Nyt olisi päättäjillä mahdollisuus koplata korkeakulttuuria oikein kunnolla. Siirretään henkitoreissaan lilluva Kansallisooppera takaisin Aleksanterin teatteriin ja ajatellun Musiikkitalon käyttäjät oopperataloon. Säästyisi pitkä penni ja jäisi jotain myös jälkipolville.

kuva: koukkumato

Advertisements

Comments»

1. Petja - Wednesday, May 30, 2007

Meemilöintiä

2. kervå - Wednesday, May 30, 2007

Mahtavaa kuvitella, että siinä eduskunnan edessä on epämääräistä joutomaata seuraavat kymmenen vuotta. Hyvä että purkivat ne magaziinit kuiteski.

3. Sami Oinonen - Wednesday, May 30, 2007

Niin, olis hienoa, jos siihen ei tulisi yhtään mitään. Olisi tyhjää. Harvinaista herkkua.

4. Tino - Thursday, May 31, 2007

Jos musiikkitalon ulkomuotoa vähän säädettäisiin niin siihenhän saisi näppärästi amfiteatterin pienellä louhimisella. Kyllä kelpaisi Stockhausenin helikopterisinfonioillekin! Taustalla voisivat sibeliusakatemialaiset soittaa jotain henkisesti ylösrakentavaa.

Keskelle voisi rakentaa siirrettävän surmanajokirnun jossa joka sunnuntai kirkonmenojen aikana Suurosen jälkikasvu päästelisi niin perhanasti, metanoli haisisi eduskuntatalon ylimmille lehtereille. Tauolla voisi soittaa vaikka RSO jotain ylentävää.

Paikalle voisi myös rakentaa lasikupolin jonka alla kotimainen sentrifugi jauhaisi maanpuolustuksellista uraania amerikkalaisten satelliittien tyynesti zoomaillessa funkishenkisissä rakenteissa. Siinä olisi sellainen insinööritekniikamme virstanpylväs että kelpaisi japanilaisten ottaa valokuvia. Taustalla soittaisi kaupunginorkesteri jotain kohottavaa.

5. Sami Oinonen - Thursday, May 31, 2007

Tino: Mahtavia ideoita. Itse pyrkisin täysin modulaariseen rakenteeseen, jolla taattaisiin että kuopasta tulisi kansan syviä rivejä palveleva monikäyttöinen temmellyskenttä. En ole koskaan ymmärtänyt miksi rakennusten pitää olla vuodesta toiseen samannäköisiä ja palvella vain yhtä tarkoitusta. Transformer-periaatteella pääsisi niin paljon pidemmälle. Loppuisi se ruikutus korkeakulttuurin tukemisestakin kerralla.

6. Jazmanaut - Friday, June 1, 2007

No mutta onhan tuo tuommoisenaankin maailman isoin orkesterimonttu.

7. Sami Oinonen - Friday, June 1, 2007

totta, otetaan sellaisenaan käyttöön

8. Äänestäjä - Thursday, January 10, 2008

Tai jos siihen rakentaisi akustiselle musiikille hyvän konserttisalin? Sellaistakaan ei tästä suurkaupungista löydy. (Toivottavasti se ei sulje kuitenkaan pois suunnitelmia esittää Helikopter-Quartett, kaipa täällä Suomessa lääniä riittäisi…)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: