jump to navigation

Kiitos Suomen Palloliitto! Sunday, June 10, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback


Suomen Luonnonsuojeluliitossa ovat viime päivät olleet euforisen eijaa-eijaan aikaa. Poppelihameet soikeina, letit suorina on sieltä nelistetty kertomassa tapahtumasta, joka oli mullistava suomalaisten ymmärryksen ympäröivästä luonnostaan.

Tämän viikon keskiviikkona Olympiastadionin huuhkaja keskeytti EM-jalkapallon karsintaottelun. Se laskeutui pokkana maalin päälle ja mittaili tiluksiaan. Se oli ilmeisen kyllästynyt, sillä pikasilmäyksellä se oivalsi, ettei yhdelläkään pallopäisellä mökäsuulla näyttänyt olevan ruskeaa turkkia ja pitkiä korvia. Voihan lahna, se tuskaili silmäluomet klaffeina.

Mutta sitten katsomossa tapahtui ihme… pallopäät alkoivat huutamaan luontokappaleen perään kuorossa kuin koulunpenkillä, ensin epävarmasti, mutta sitten kollektiivisen hurmoshengen kiihdyttäminä varmalla nuotilla “Huuh-ka-ja”. Tämän prosessin aloitti epäuskoinen ja hento huudahdus, “Huuhkaja???”, jonka parkaisi eräs biologianopettaja katsomossa E, rivi 9, paikka 44. Hän oli viimeksi nähnyt huuhkajan 30 vuotta sitten, tosin täytettynä ja koulunsa lasivitriinissä. Hänen sydämensä pamppaili kuin silloin pikkupoikana, kun hän oli katselilut tuota jylhää jalustalle niitattua otusta, joka oli hetikohta särkevä lasivitriinin ja repivä auki hänen kurkkunsa mahtikynsillään.

Ja loppu on historiaa. Kanssakatsojat alkoivat komppaamaan ja kohta koko stadion raikasi rytmikästä “Huuh-ka-ja”-messua. Ja huuhkajaa korpesi edelleen…ei pitkäkorvaisia missään, vain pehkopäitä punahuulia ja megalomaanista älämölöä. Sinänsä onnekasta, että ensibongaajalla oli hieman asiantuntemusta, sillä piippuhyllyltä katsottuna huuhkaja näyttää hämäävästi kattohaikaralta ja onpa se sekoitettu myös strutsiin ja radio-ohjattavaan kelopölliin.

Joka tapauksessa, tämä tapahtuma on enemmän kuin mitä kansakuntamme yleissivistyksestä huolestuneet tahot olisivat koskaan voineet kuvitella. Lähes neljäkymmentä tuhatta suomalaista oli todistamassa elävää huuhkajaa. Ja median kerrannaisvaikutusten ansiosta arviolta pari miljoonaa suomalaista tietää nyt, että mikä huuhkaja on, että huuhkajia tavataan muuallakin kuin harrypottereissa ja lasivitriineissä ja että huuhkaja ja kattohaikara ovat vähän eri asioita. Aika hyvä saavutus.

Suomen kesään kuuluu tuhansittain massatapahtumia, joten on hyvin luontevaa valjastaa ne yleissivistävään käyttöön myös jatkossa. Suomen Luonnonsuojeluliiton, Maalaisliiton ja muiden jäkäläpartojen tulisi myllyttää nyt areenoille kotieläimiä hiehoista hanhiin. Näin meillä kaikilla olisi ainakin teoreettinen mahdollisuus nähdä muitakin eläviä luontokappaleita kuin villisti kesäillan suihkeessa lepattavat varpaamme.

kuva: gto via flickr

Advertisements

Comments»

1. johannesknektman - Sunday, June 10, 2007

Kesän alkamisen huomaa iltapäivälehtien lööppien sisällöstä, mutta mielestäni tämä “Huuhkaja auttoi Suomen voittoon” (tjsp) lööppi on ehdotonta kermaa lööppien joukossa.

2. zepander - Sunday, June 10, 2007

Tarkoitatko siis, että huuhkaja on edelleen elossa vaikka kävi ilmi, että se hirvittävä peto kaksimetrisine kärkiväleineen ja hirmukamaluuskynsineen on käynyt lähellä tuhansia ihmisiä?! Virtanomaiset eivät ole vielä kiduttaneet ja lahdanneet sitä? Uskomatonta.

3. Sami Oinonen - Sunday, June 10, 2007

johannes: mielestäni iltapäivälehtien lööpit ovat tasaisesti tuon kaltaisia…

zepander: Ehkä se on tosiaan elosssa, mutta uskon, että poliisi armeijan suosiollisella avustuksella pommittanee sen asuinpaikan kraateriksi. Eihän se käy päinsä, että Herra ja Rouva Korkeakulttuurin oopperareissuun tulisi säröä tai sen uhkaa stadioninkauhun kaarrellessa horisontissa.

4. Jazmanaut - Monday, June 11, 2007

Uutimissa oli metka haastis, kun eduskuntatalon gerberoista haastateltiin nais-ihmistä, niin hn sanoi jotta:
“Tykkään kovasti näistä kukista ja siitä huuhkajasta. Lisää tällaisia taide-elämyksiä kiitos.”

5. m - Monday, June 11, 2007

Pätevän näköisiä hemmoja ovat, huuhaimet rivissä. Jos koko eduskunnan portaat olisivatkin vain noita pullallaan yöt, päivät, kesät, talvet, niin a vot! Niinpä voisi taatiainenkin saada mennen tullen ihan kunnon tuijotuksen sieluunsa, ikääkuin sitä oikeasti sieltä päin tuimasti mietittäisiin… ei vain nujahtaneen gerberotsuunin kalmanoloista häivettä tuulessa kerran, tänä kesänä.

6. Sami Oinonen - Monday, June 11, 2007

Jazmanaut ja m: Aika hyvin sanottu. Mitähän seuraavaksi… pääskysparvi pysäyttää keikan Huvilta-teltassa, hirviemo vasoineen Töölönlahdella, Kyösti Kallion korvista alkaa kasvamaan pavunvarsi…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: