jump to navigation

Linnunpöntöistä Wednesday, June 13, 2007

Posted by Sami Oinonen in design.
trackback

roger-arquer.jpg
Metsässä tallustelu on antoisaa puuhaa. Siellä törmää varoittamati kauneuteen, joka niin saa rinnan väpäjämään, voi samoilla hiljaisuudessa tai vain tarkkailla mitä yllätyksiä luontoemo on meille retkillänsä varannutkaan. Joskus tulee vastaan myös linnunpönttöjä, jotka joku on ammoisina aikoina kiinnittänyt puiden varsiin ja jotka toteemipaalujen lailla seistä tököttävät paikoillansa vuosikymmenestä toiseen. Hienoja hetkiä.

Kun noita telkänpönttöjä tutkailee, niin väistämättä tulee mieleen, että eipä niissä ole juurikaan tapahtunut minkäänlaista tuotekehitystä sitten lautatavaran ja naulojen keksimisen jälkeen. Samaa tylsää maitopurkkiformaattia noudattelevat vuodesta toiseen.

Tämänhän voisi ensi tuntumalta luulla olevan seurausta siitä, että alkuperäinen muotoilu on ollut täydellistä. Mutta ei, eihän se ole lähimainkaan optimaalinen. Se ehkä voi täyttää pikkusirrin pesimistarpeen niin ja näin, mutta muuten on formaattina aika onneton ja ahdistavakin.

En ymmärrä, miksi linnunpöntöt eivät voisi olla hieman modernimpia ja monimuotoisia. Sellaisia kuten kuvassa olevat Roger Arquerin möksät. Tai miksi ne eivät voisi olla läpinäkyviä. Siinä näkisi lintuperhe sekä maisemia että pöntön katolla kärkkyvät metsäkissat kuin myös lintujen tarkkailijat tehokkaasti pönttöön vuorokaudet läpeensä.

Advertisements

Comments»

1. -rupis- - Wednesday, June 13, 2007

Krrhmmm…. pakko sanoa, pikkusirrit (Calidris minuta) eivät pesi pöntöissä.

2. Sami Oinonen - Thursday, June 14, 2007

aijaijai, meni vähän pieleen, mutta jos ne pöntöt olisivat läpinäkyviä niin ainakin näkisi mitä lajeja siellä majailisi. Suomen Linnut-kirjahan minulla onkin jo.

3. Nikke - Thursday, June 14, 2007

Mummolassa roikkuu tallin seinässä rivitalomallinen linnunpönttö. Yksittäiset asunnot taitavat olla kokoluokkaa tintti, mutta niitä onkin sitten muistaakseni neljä yhden katon alla.

Kuinka suuri käyttöaste on, en pysty sanomaan. Jotenkin maalla asumiseen ei yhdisty mielikuvat ahtaasti asuminen, joten oma talo jonkun rantatonttipuun oksan alla vaikuttaisi mielekkäämmältä.

Enkä myöskään kyllä osaa sanoa mikä on syy kyseisen mallin takana. Ehkä ei rakennushetkellä ollut sahaa käytettävissä?

4. Halo Efekti - Friday, June 15, 2007

Ei suostu linnut pesimään meidän kokeellisessa osittain läpinäkyvässä pöntössä. Malli trad. sen sijaan kelpaa muutaman metrin päässä. Ei kelpaa kohderyhmälle…

5. Sami Oinonen - Friday, June 15, 2007

Mielenkiintoista, lienevät ihmisenkaltaisia yksityisyyden vaatimuksessaan. Hieno havainto… lopetan siis pleksisen tornipöntön rakentamisen tähän paikkaan. Tai, ainahan sen voisi maalata vaikka oranssiksi. Lieneekö ambientvalaistus parempi?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: