jump to navigation

Lokeista, evoluutiosta ja dinosauruksista Wednesday, June 27, 2007

Posted by Sami Oinonen in trendit.
trackback

xenozoic-tales-vol-1.jpgHesari puuttui viime perjantaina erittäin oleelliseen urbaaniin ongelmaan – röyhkeisiin lokkeihin. Tai lokkien näkökulmasta katsottuna siis lihapiirakoiden heikkoon tarjontaan. Kepeässä kesäsarjassaan “Hesari Testaa ja Aprikoi” toimittajat olivat tyypittäneet Helsingin torikahviloita ja tarkastelleet kuinka kauan kestää kunnes yksinäinen lihapiirakka katoaa tuomiopäivän apostolien lailla kärkkyvien lokkien kitoihin. Ja huonostihan siinä aina kävi. Ennemmin tai myöhemmin lokit plokkasivat eineksen kitaansa.

Artikkelista innostuneena lähdin viime sunnuntaina testaamaan Seurasaaren lokkipopulaation kiriherkkyyttä. Sanoisin, että yllättävän laiskoja siipiveikkoja siellä. Testikappaleista (leipä, mansikka, peruna) riippumatta niiden osoittama mielenkiinto almuja kohtaan oli varsin laimeaa. Jäi sellainen vaikutelma, etteivät viljatuotteet, hedelmät tahi vihannekset kiinnostaneet niitä lainkaan.

Tämä on huolestuttavaa, sillä testini tulos voidaan tulkita vain yhdellä tavalla: Urbaaneista lokeista on tullut liian nirsoja. Elitistejä. Gourmeesnägärihetken perässä viipottajia. Toista se oli ennen, kun lokit sentään nappailevat särjen sieltä sillin täältä. Nyt niille kelpaa vain prosessoitu ja teollisesti valmistettu metaruoka.

Tässä he seuraavat samaa kehityspolkua kuin nykyajan varhaisteinit, joiden elämän suurinta hupia on piehtaroida mäkkärissä aamun sarastuksesta illan tyveneen ranskisten keitinöljyn kutsuvassa odöörissä. Kaurapuuro on heille menneiden sukupolvien apetta, jonka mainitsemisesta saa kaveripiirissä osakseen vain pahaa karmaa ja “iivölaita”.

Miten ratkaista pahanilkisten lokkien ylilentojen ja syöksähtelyjen aiheuttamat sydämentykytykset ja snägäripirtelön menetykset? Tällä trendillähän lokeista kehittyy kolmessa sadassa vuodessa puolen metrin nokan ja parimetrisen siipien kärkivälin omaavia sekunda-albatrosseja. Silloin ei ole ihmiselämäkään enää pyhää.

Lokkiongelman ratkaisemisessa on valittavana mielestäni kahtaa taktiikkaa: Harhautus tai Vastaisku. Harhautus tarkoittaa sitä, että siirretään joka kevät suurimmat lokkimagneetit kuten Kauppatori ja Hietsun tori paikasta toiseen. Näin lokit hahmottelevat ilmaista lounasta turhan panttina haavi auki Kolera-altaan kulmalla tai Hietalahdessa, jos molemmat sijaitsisivat ensi vuonna vaikka Pohjois-Haagassa, seuraavana Mellunmäen metroasemalla ja sitten Olarinluoman pelloilla.

Tosin pelkään, että tämä olisi vain väliaikainen onnenkantamoinen, sillä kyllähän metropolialueen lokkipopulaatio äkkäisi ennen pitkää, että kaksijalkaiset yrittävät niitä jallittaa. Ja piankos heillä olisi sellainen gridipohjainen tiedustelijaplatuuna yläilmoissa ja ennakoimassa seuraavaa Kauppatorin paikkaa. No, ehkä vuosikymmen tuolla taktiikalla selvittäisiin.

Vastaisku on suhteellisen suoraviivainen, tosin hieman verinen taktiikka. Siinä kloonattaisiin divisioonan verran triaskauden lentoliskoja ja koulutettaisiin ne saalistamaan lokkeja tätä tarkoitusta varten perustettavassa Korkeasaaren Siivekäs Tuho-yksikössä. Johan loppuisi lokkien aneeminen vikinä. Tosin pelkään, että ennen pitkää muuten niin mukavat ja pienlentokoneen kokoiset avustajamme saattaisivat tykästyä hieman helpompiin saaliisiin, sellaisiin kaksijalkaisiin tallustajiin…

Jos niin huonosti kävisi, kannattaisi ehkä kloonata joitain ketteriä vipeltäjiä, vaikkapa aina niin napakasti raatelevia velociraptor-liskoja ja kouluttaa ne saalistamaan ilkeämielisiä lentoliskoja tätä tarkoitusta varten perustettavassa Korkeasaaren Ratkiriemukkaat Raatelijat-yksikössä. Tosin pelkään, että ennen pitkää…


kiitos Henry Rollinsille ja Mark Schultzille innoituksesta.

Advertisements

Comments»

1. pni - Thursday, June 28, 2007

Anteeksi. Kirjoitus on mitä mainioin, kuten täällä tapana on. Jäin kuitenkin ihmettelemään että onko kyseessä oikeasti “blokkasivat”, eikä ehkä “plokkasivat”? Blokkaus (eng. block) on minun mielessäni estämistä tai tukkimista kun taas plokkaus (ruots. plocka) on poimimista, noukkimista tai keräämistä.

2. zepander - Thursday, June 28, 2007

Oliko Seurasaaren oravat, THE rosvoparvi, hereillä ollenkaan?

3. Tero Heiskanen - Thursday, June 28, 2007

Kannattaskohan ottaa pikavalinnasta puhelu Spielbergille ja ilmoittaa, että “Jurassic Park IV:n käsis menee nyt kyllä uusiks, mulla pukkais blockbuster-tason ideaa”

4. Sami Oinonen - Thursday, June 28, 2007

pni: plokkasivat oli tarkoitus, nyt korjattu … mutta mulla menee nää blokata, blogata, plogata, plokata aina sekaisin ….
zepander: oravia havaitsin yhden, hellyttäviä otuksiahan ne ennen olivat, mutta tuuheahäntäisiä rottiahan he nykyään vaan olevat
Tero: No joo, mun mielestä noista Mark Schultzin Cadillacs and Dinosaurs-tarinoista saisi mahtavan leffan…

5. m - Thursday, June 28, 2007

Hmn (hymmn). Entisaikaan lokit saattelivat laivoja mennen tullen runollisin valkosiivin – ja pysyttelivät vesillä. Mutta kun maihin saatiin kunnon kaatopaikat, niin avot! Jo ronkkuu pa*kavuoren yllä koko runous yhtenä mattona. Ja siitä eikun täsmäiskuja toreille ja muille mässytysmaille vetämään apetta kupuun.

Sorsat sentään askeltavat vielä maata pitkin suoraan näppiin. Vaikka eikös nuo kohta osanne nuokin jo kopeloida myös taskut, kun kohti osutaan.

6. Jazmanaut - Thursday, June 28, 2007

Piruviekööt, tuo lentoliskoiluhan ratkaisisi koko ongelman kerralla, mutta mitä tekevät päättäjät??? Eivät tee päättäjät mitään!!!

7. Sami Oinonen - Thursday, June 28, 2007

m: Niin, ihmisten syytä kaikki, me ilkiöt

Jazmanaut: Totta, aivan varmasti ratkaisisi. Näinä aikoina päättäjien ydinosaamista on kuitenkin luovan talouden mantran ja innovaatioherkkyyden korostamisen lisäksi kyky jäävätä itsensä, jos sattuu olemaan jostain asiasta joku mielipide. eli jos pystyvät tekemään päätöksen ilman omaa mielipidettä, niin tuurilla nuo liskot saataisiin masinoitua. Ei muuten.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: