jump to navigation

Ujouden epidemia Thursday, September 6, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

cool-chair-by-john-wardell.jpg
Näinä moderneina verkottuneina aikoina, jolloin ihmissuhteet syntyvät internettien keskustelu-, senssi- ja muilla epätoimintairkkailupalstoilla sitä harvoin tulee pysähtyneeksi miettimään mihin tämä kaikki johtaa aitojen reaalimaailman vuorovaikutussuhteiden kannalta. Ja kun yhtälöön lisätään vielä kännykät, pelit ja ipodit ja muut yhteisöjä rapauttavat häriötekijät, on soppa valmis. Olemme matkalla kohti maailmaa, jossa ei pelkästään keilata yksin vaan lisäksi yksin oman värkkinsä kanssa, omaan ujouteen käpertyneenä.

Näin ajattelee ainakin Harvard Business Schoolin tutkija, psykologi ja tapakonsultti Robin Abrahams, joka on sitä mieltä että värkit ja verkot ovat syöksemässä kansakuntia messevän tsunamin lailla kohti “maailmanlaajuista ujouden epidemiaa“. Hän toteaa: “Ihmiset shoppailevat verkossa ja kuuntelevat ipodejaan mielummin kuin radionsuhinaa – ja he tekstaavat ja sinkauttelevat sähköposteja mielummin kuin puhuvat toisilleen kasvotusten.”

Niinhän se on, moderni aikamme sosiaalisine verkkopalveluineen, huomiotalous ja ihmisen verkkoikävä toisen luo ovat myrkkyä yhdessä ja erikseen.

Ennenhän kaikki oli toisin, yhteisöt kukoistivat, kesäraitilla kirmattiin koko klaanin voimalla, ihmiset pitivät yhtä, välitettiin, puhuta pukistiin ja oltiin niin mahdottoman avoimia. Ja aurinkokin paistoi enemmän. [via]

Advertisements

Comments»

1. Leena - Saturday, September 8, 2007

Mutta voisi kai tuon ajatella niinkin päin, että nyt ujotkin pääsevät edes joillain tasolla osaksi ‘sosiaalisuutta’. Vaikka ne eivät uskalla soittaa mitä-kuuluujollekin puolitutulle, niin uskaltavat ehkä linkata siihen jossain facebookissa ja siitä sitten eteenpäinkin.

2. Sami Oinonen - Saturday, September 8, 2007

no just niin, minäkin olen aika ujo ja kyllä internetit ja muut ovat jossain määrin mullistaneet kanssakäymisiäni, usein web toimii uuden ihmissuhteen, työ, harrastus jne. moottorina, jonka jälkeen toimintaa jatketaan vuoroin verkossa ja vuoroin livenä. Mielestäni R. Abrahams tarkastelee asiaa liian mustavalkoisena nollasummapelinä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: