jump to navigation

Armahda, oi sosiaalisen median vuolas luoja! Tuesday, September 11, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo, web.
trackback

cascade-by-china-daily.jpg
Tuli tässä mieleen, taas erääseen web 2.0-palveluun rekisteröityessäni, että noita sosiaalisia webbipalveluita alkaa olla jo niin paljon, että suurin osa ajastahan tässä menee joko sellaisiin rekisteröityessään, omia profiilitietoja päivittäessään tai metasisältöä niihin tuupatessaan, sitä viilailessaan ja ristiin rastiin eri sisältöfeedejä saiteillensa automatisoidessaan ja niiden ulkoasua hieroillessaan. Pitäisi vain malttaa olla uppoutumatta tietoverkkojen uumeniin, muttei vain onnistu. Jäisikö sitä jostain paitsi ehkä?

Tässähän menee oman elämänsä hallinta aivan mahdottoman vaikeaksi. Tulee avuton olo. Missä on keskustelun alku ja loppu? Kuka sanoi ja kommentoi mitäkin? Kenelle? Missä? Ja mitä varten? Äkkiä huomaa sotkeutuneensa omaan näppäryytensä ja verkostoonsa, niin ettei enää edes kerkeä kupposta kahvia juomaan. Moottorisormina tekstiä pitää pukata aina vain pienenevällä päivityssyklillä. Ennen oli säädyllistä vastata kirjeeseen viikossa, puheluun päivässä ja tekstariin tunnissa. Mutta nyt on paineita suoriutua kuin kaiku. Ping! Olen olemassa ja minulla on tärkeää sanottavaa!

Sosiaalinen media on varmasti jokaisen työnantajan painajainen. Ennen vanhaan luova luokka tappoi aikaa ja vältteli työtä perusrehellisellä webbisurffailulla, nyt hallitaan verkostoja niin, ettei edes surffailemaan kerkeä. Uusi webbipalvelu/viikko-tahti on toki oikein mukavaa näennäistoimintaa kaikille oman elämänsä vitkuttelusankareille, kuten minulle.

Kohtahan tässä ei enää edes kerkeä töllöä katsomaaan. Tai hetkinen…kyllähän tv:n katseluunkin pitäisi saada hieman verkostovibaa ja tehokkuutta. Sellainen palvelu pitäisi olla, johon voisi tuikata seuraavan kuukauden tv:n katselukalenterinsa ja etsiä samanhenkisiä tv-aalloilla seikkailijoita. Jos vaikka perustaisimme Tori Amos YLE:llä-verkoston, jonka syyskauden miitti huipentuisi kollektiviiseen hurmokseen 12.10 kun hänen tänäkesäinen Provinssirockin keikkansa tulee kokonaisuudessan Yle Extralta.

Sienestäjien, marjastajien, metsästäjien ja kalastajien social web-megajutska olisi myös erittäin tarpeellinen. Se tosin perustuisi siihen ajatukseen, että verkoston jäsenet antaisivat tarkoituksellisesti omasta sijainnistaan ja tekemisistään väärää kuvaa, ettei vain omat apajat paljastuisi ja joutuisi ennenaikaisen ryöstösaalistuksen uhriksi. Tällainen palvelu olisi mitä parhainta uudentyyppistä peliä, jossa jokainen verkoston jäsen tietäisi että mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Esimerkiksi perinteinen jaiku “Kotona. Cafè Macchiato huulilla, Magnus Lindbergin Kraft jysähtelee stereoista. Syksytuuli ja punaiset lehdet. Aah!” tarkoittaisi tietenkin jotain aivan toista. Ehkäpä “Riekkometsällä, termarista mökäjuomaa, riekot riekkuvat nevalla, muutaman olen jo saanut”.

Ja sitten tarvittaisiin myös eräänlainen City Car Club v2.0-palvelu, jossa kuka tahansa voisi pistää oman autonsa vuokralle, jos sattuu autolla olemaan vajaakäyttöä. Autonvuokraajat ja vuokranantajat voisivat reittailla toinen toisiaan sitten kunnon selälleläpsyttelyhengessä “Rehti vuokralainen, siivosi festarin jäjljiltä mahahapot takapenkiltä ihan ok”, “Hyvät kumit oli Ranen rellussa, 120 lasissa ja sladissa mentiin jämäkästi”.

Advertisements

Comments»

1. rns - Tuesday, September 11, 2007

Oikein nasakka kuva.

Itsekin tänään pähkin, kuinka paljon aikaa Facebookiin oikein voi laittaa. Luulen, että olen jo äärirajoilla. Aika moni muukin saattaa olla. Alkaako nyt siis koko sosiaalisen median alamäki, vai muuntuvatko softat hillitymmiksi?

2. iisi - Tuesday, September 11, 2007

Onneksi olen jo eläkkeellä. Muutenhan joutuisin irtisanoutumaan vakityöstä.

3. Sami Oinonen - Tuesday, September 11, 2007

rns: voih Facebookia, olen sen verran vanhanaikainen, että sen kurimukseen en ole edes vielä uppoutunut, ehkä pitäisi kun kaikki muutkin ovat siellä. Tai toisaalta, en ole vielä hahmottanut päässäni vastausta kysymyksiin “Kaipaisinko jos sen (Facebook) menettäisin?” “Olisiko elämäni köyhempää?” Oikeastaan Flickr, last.fm ja del.icio.us olisivat noilla kriteereillä palveluita joita todella tarvitsen. Ja ehkä jotain jaikunkaltaista tekstiviestikeskustelujen arkistoijaa. Saas nähdä mikä on tuo dopplrin anti.

iisi: Juuri tuo on se riski, tässähän kuluu päivät ja yöt huomaamatta.

4. Jazmanaut - Wednesday, September 12, 2007

Näin viime yönä unta, jossa eksyin harhailemaan sellaseen super-moderniin puusta ja alumiinista rakenettuun asuntoon/tilaan, joka ällistytti mm. hienoilla arkkitehtoonisilla yksityiskohdillaan ja josta huokui jokin suurempi voima. Aikani seikkailtuani, löysin ullakolta pienen oven, jonka takaa paljastui pieni kotoisa oleskelutila, jossa minua odotti suuri guru valmiina vastaamaan kaikkiin nykyajan polttaviin kysymyksiin, kukas muukaan, kuin itse Oinonen. Herätessäni olin kovin hämmentynyt.

Mitäköhän tämä kertoo minusta? Entä sinusta!!?

Ps: Se puolipitkä suippo parta puki sinua.

5. Sami Oinonen - Wednesday, September 12, 2007

Jazmanaut: Aika tarkka kuvaus työhuoneestani ja minusta ihan partaa myöten, lienet ruumiistairtaantumista harrastanut enemmänkin. Jatka samaa rataa! Ja kiitos luottamuksesta, joskus oraakkelin asema on aika haasteellinen, mutta yritän parhaani.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: