jump to navigation

Hyvää päivänjatkoa vain sinullekin! Friday, September 14, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

on-a-break.jpg
Päivällistä pittoreskissa helsinkiläisravintolassa. Multikulttuurisessa (toim.huom: sanahirviö) seurassa keskustelu kimpoilee savusumujen vertailusta, kiinalaisten peliaddiktioon ja viimein eri liikennekulttuurien kiehtoviin kaarteisiin.

Kuten: Ruotsalaiset ovat näemmä raivostuttavan sympaattisia kanssa-autoilijoita. Kun edessä ajava autoilija näkee takana tulevan olevan karvankaan verran nopeampi, väistää hän automaattisesti pientareelle. “Olkaa hyvä, tästä mahtuu, hyvää päivänjatkoa vain teillekin.” Ja sitten vilkutellaan viellä päälle. Raivostuttavaa, täydellistä ja niin jouhevaa.

Hong Kongia ja Macaota kuvaa parhaiten kuulemma täydellinen ylivirittynyt kaaos, jossa ei ole edes korvatulpista mitään hyötyä äänitorvien jatkuvassa steroidistisessa tulituksessa. Ja Teksasissa, missäs muualla, turvaudutaan tuttavallisesti pumppuhaulikko käteen- tai revolverin pyöritys-tervehdyksen jos kanssa-autoilijasta näyttäisi olevan oman aseman uhkaajaksi.

Ja entäs Suomessa…no täälläkään ei oikein toimi yhteispeli, sanovat eräät. Tietä ei anneta, kädet heiluvat, suut käyvät ja kännykät kuumottavat korvilla. Onneksi sentään torvet eivät soi taukoamatta. Suomeen epidemian lailla levinneet ohituskaistat ovat edesauttaneet poukkoilevan liikennekulttuurimme vikurointia. Sillä niinhän se on, että ohituskaistan avautuessa muuten kuuttakymppiä körötellyt toiviomatkailija puristaa rattia ja tallan pohjaan, jottei kukaan varmasti pääsisi ohi. Ei ihme, että ohituskaistoilla ylinopeudet vastaavat jo kiihdytysautojen keskituntinopeuksia. Ja sitten kellään ei ole enää kivaa kun ratti puristaa vannetta päässä. Lisää autoilijoiden ruuvia kiristetään vielä hämärillä nollatoleranssikokeiluilla, kuten nyt tämä syyskuun Länsi-Uudenmaan pääkärrypolkua ravisteleva kokeilu, joka on hidastanut herranpelkoisen kansan taapertamaan kilometrien mittaisissa jonoissa ettei vain valvontakameroiden kalansilmät läpsäyttelisi sakkoja.

Se millä suomalaisetkin autoilijat saataisiin symppiksemmäksi kuin keskivertoruotsalainen kanssaveljensä, olisi tietenkin sakottaa jokaista autonomistajaa muutaman kerran vuodessa automaattisesti. Täysin riippumatta siitä onko sakkoon ollut ko. henkilöllä aihetta vai ei. Näin jokainen autoileva suomalainen saisi tuta mitä on töpeksiä liikenteessä. Kyllä alkaisi liikennekulttuuri parantumaan ja ärräpäät vaihtumaan kukkiin ja saippuakupliin. Sakinhivutuksella kyykytettäisiin sitten todellisia kaahareita huoltoasemien nurkilla ja kansalaispoliisien ilmiantowebbisaiteilla. Tällä tavoin loisimme itseohjautuvan mekanismin, jossa autoilun huomen olisi kaikkien huolena ja jonka lopputulema olisi turvallisempi, positiivisempi ja joustavampi liikennekulttuuri.

Veroluonteisen kansalaissakon lisäksi kaikkiin Suomeen tuotaviin autoihin tulisi asentaa puheentunnistus-sovellus sekä takalasiin puheen tekstiksi punaisin kirkuvin kirjaimin heijastava pinta. Tämän innovaation avulla koko autoileva Suomen kansa voisi viestitellä toisilleen uudella tavalla. Ei enää “OK”-käsimerkein ja päännyökyttelyin vaan selkokielellä kuten esimerkiksi “Kiitos kun annoit tietä, hyvää päivänjatkoa sinullekin!”, tai “Turvallisuusväli on muuten näillä nopeuksilla 200 metriä, ei 2 metriä, mutta jos haluat peesata ja näin bensaa säästellä niin se on minulle ihan okei”, tai “Minusta on hauskaa körötellä joskus 40 km/h alle nopeusrajoituksen, eikö sinustakin?”

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: