jump to navigation

Viini, turilas ja nyrkkirauta Friday, September 28, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

alko-icons.jpg
En ole koskaan ollut mikään suuri valkoviinin ystävä. Sen lisäksi, että valkoviini saa elimistöni voimaan pahoin, se on minulle myös aivan liian fiini juoma. Se on valjua kokkareiden diipadaapaa. Se ei potki eikä korsku kuin parhain laskimoverenvärinen punkku vaan hihittelee ja nikottelee innottomasti.

Joka tapauksessa, käsky kävi ja kipitin Alkoon hankkimaan jotain valkoista ensimmäistä kertaa sitten Marjo Matikaisen havujen ja Berliinin muurin murtamisen. Jotain, joka komppaisi vähintäänkin kohtuullisesti Ruotsinmaalta pyydetyn lohen kanssa.

Valkoviinin valinta osottautui erittäin haasteelliseksi tehtäväksi, vaikka rajasinkin tehtävää helpottaakseni hakuni aluksi vain italialaisiin viineihin. Huomasin, että Alko oli kehittänyt viineille kivat pikkusymbolit, joilla varmasti tahdottiin viestiä mihin käyttötarkoituksiin kukin viini parhaiten sopisi. Mutta eihän siitä mitään tullut, sillä eivät ne symbolit ainakaan minulle auenneet.

Kuvan Pinot Grigion symboliarvoitus on tästä oiva esimerkki. Tikapuuhermostoni herne pyörähteli ylikierroksilla jo ensimmäisen merkin kohdalla. Siinähän on viinilasi! Eli tämä viini sopii viinin kanssa? No mitäs hemmettiä se tarkoittaa? Onko tämä joku palikkatesti “viini on viinille kuin mies on naiselle kuin sohva on perunalle?”.

Ja entäs toinen arvoitus sitten. Siinähän on pikkukrokotiili! Pitkää nokkavärkkiä ja suhteettoman suuret silmät. Kyllä, täytyy olla. Mutta mistä lähtien täällä on krokotiilejä syöty ja tietääkö WWF asiasta?

Kolmas symboli vaikutti vaikealta, mutta hetikohta ponnahteli mieliin grillihaarukka-Ahdin kypärä-assosiaation kautta veikeä piirroshahmo Turilas, Jäärän kamu. Että kelpaa siis koppakuoriaisten kanssa.

Neljänteen symboliin on pirullisesti ujutettu tuplamysteeri. Tämä vaikutti ensinäkemältä helpolta. Tuoretta tipua kananmunassa ja herneitä. Päädyin kuitenkin emmittyäni todennäköisempään tomaatti-nyrkkirautayhdistelmään.

S-symboli löi ällikällä. Sehän voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. “Sähköiseen fiilikseen” tai vaikka “10 eurosenttiä pullonhinnasta Suojeluskunnan uudelleen henkiinherättämiseen”.

Valehtelematta tavailin kymmeniä symboleita ja viinien verbaalisia “kuiva-puolikuva-marjainen-hohhoijaa”-määritelmiä monen piinaavan minuutin ajan yrittäen löytää jonkin järkevän viinin. Sellaisen, joka edes jossain määrin vastaisi hakukriteerejäni, eli:

“Kaikkien valkkarien seurallinen lätkämatsin punkku, stydiä mättöä, bukee senttistä lederhosenia, ei jenkkimehuja, ei espanjalaista, ei mitään eteläiseltä pallonpuoliskolta, eikä varsinkaan saksanmaalta, fisuu ja rehui”.

Kutsuin henkilökunnan apuun ja 15 sekunnissa oli viinit kätösissä. Seuraavan kerran samalla kaavalla.

Voisikohan ne symbolit heivata romukoppaan ja käyttää vaikka…sanoja?

Advertisements

Comments»

1. rinsu - Saturday, September 29, 2007

Kerro ihmeessä, mitä ne sinulle suosittelivat vastauksena noihin kriteereihin 🙂

Itse kyllä tykkään noista symboleista. Ne oppii aika lailla kerralla, kun tutustuu niihin selitysten kera

2. Vipa - Saturday, September 29, 2007

Mielestäni tässä on taas hyvin tyypillinen tilanne symboliikan suunnittelun kanssa. On piirretty kivat kuvat ja ajatellaan, että homma on siinä. Symboleihin olisi varsin mainiosti voinut yhdistää tekstiselitteen – vaikka yhdellä sanalla. Olisi opittavuus parantunut huomattavasti. Tai laitettu sitten ihan vaan tekstit. Lokalisointi ei taida olla kaksikielisessä maassa kovin suuri ongelma. Pikatestissäni kala ja rapu on helposti tunnistettavissa, muut symbolit joudun itse ainakin selvittämään.
Taidan reklamoida Alkolle – tai sit menen vaan nöyrästi ja ostan pullon punkkua, jossa on kiva etiketti.

3. rinsu - Saturday, September 29, 2007

Hei, onhan siellä ne värikooditkin täyteläisyyden mukaan. Ne ovat itse asiassa mielestäni vaikeammat kuin nuo symbolit.

Itse katson valkoviineistä aina, kumpi kalankuva on kyseessä – lohi vai hauki. Noilla muilla symboleilla ei niin ole väliä, koska valkoviiniä nautimme vain kalan kanssa 🙂

4. Vaiheinen - Saturday, September 29, 2007

Onko hauelle ja lohelle omat koodinsa? Ihmettelinkin jo miksi kalojen edustajaksi on valittu hauki, jota joissain ympäristöissä pidetään varsin toissijaisena ruokakalana ja vaikkapa jänkhällä sanonnan mukaan ne käydään polkemassa suohon, jos sellaisia sattuu pyydykseen tulemaan.

Muuten minulle nuo koodit avautuivat – joskin olen niitä tutkinut ennenkin – paitsi tuo S. Tarkoittaako se kenties säästöpakkausta?

Muuten olen samaa mieltä eli sanat olisivat parempia, selkeämpiä ja toimivampia. Sitäpaitsi tiedän, että Alkolla on ammattitaitoista väkeä töissä kuvaamaan jokaisen viinin käyttötarkoituksen hyvinkin tarkasti.

5. pni - Saturday, September 29, 2007

Vieläkö niillä on värikoodit täyteläisyyden mukaan? Eikös ne kadonnut kun Alkolle tuli uusi ilme. Täytyypä tänään käydä tarkistamassa asia.

6. Sami Oinonen - Saturday, September 29, 2007

rinsu: suositteli Uusi-seelantilaista Montanaa Unoaked Chardonnay 2006. Ihan näpsäkän makuista.

Mun mielestä symbolit ovat huonoja, jos eivät heti, siis aivan heti avaudu. Sanat olisivat riittäneet. Ja vielä värikoodit? Muistan hämärästi, että sellaiset ainakin ennen oli – punainen-vihreä-keltainen, mutten koskaan oppinut mitä ne tarkoittivat. Aloitin, joka ostoskerran alusta…”vihreä tarkoitti…”, niin siis mitä se tarkoittikaan. mot.

Vipa: Kannattaa reklamoida, sen sijaan että mussuttaa jossain blogissa 🙂 No, sanoin kyllä Alkon tädille, että symbolinsa ovat huonoja.

Vaiheinen: Kalastajakaverni sanoi, että kyllä taitaa olla. Ovat eri tavalla rasvaisia kaloja, että ilmeisesti sen mukaan.

pni: sanoin oli täyteläisyys kuvattu. ehkä siellä ne väritkin vilisi, mutten huomannut. Ja jos minä en huomaa, niin kuka sitten?

7. rinsu - Saturday, September 29, 2007

Ehkä värikoodit ovat passee, en ole vähään aikaan käynyt…

8. Base - Sunday, September 30, 2007

Ellen väärin muista niin värikoodit oli vaan jotain makea, puolikuiva, kuiva tjsp. Nuo kuvakoodit on kyllä huonoja. Ehkäpä “S” tarkoittaa (s)uhdetta eli suurkuluttajien piirissä tunnettu “Hyvä alkoholi/hintasuhde” ;D

9. Sami Oinonen - Sunday, September 30, 2007

Voisi olla. Suositellaan!

10. Base - Sunday, September 30, 2007

Löytyhän ne kun vähän kaiveli. Där:

alko.fi/ruokasymbolilista/

Oma henk.koht. suosikkini on ehdottomasti riistalinnut -merkki haulinreikineen. 🙂

11. Rebeteus - Sunday, September 30, 2007

“S” tarkoittaa synteettistä korkkia. Vaihtoehtoina on korkkinen korkki (ei mitään merkintää) ja “K” eli kierrekorkki. Ihme, ettei ole noita selitetty Alkon verkkosivuilla.
Riistalinnun symboli on totisesti hykerryttävä. 🙂

12. Sami Oinonen - Sunday, September 30, 2007

Base: molemmat näköjään aloitimme salapoliisityön ja päädyimme samaan linkkiin, toisaalta olisimme voineet arvuutella blogissa hamaan tappiin asti. Sekin olisi ollut hienoa 🙂

Rebetus: Jep, kiitos, S:n mysteeri on tullut nyt kerta jos toisenkin kiellon päälle selvitettyä.

Ja totta, riistalinnun symboli on aika ässä


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: