jump to navigation

Vahvoja signaaleja Sunday, November 11, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

jayz-blue-magic-euros.jpg
Amerikkalainen Shawn Corey Carter eli Jay-Z aka Jigga Man, JayHova, El Presidente ja S Dot, on aikamme suurimpia rap-artisteja. Hänen viime viikolla julkaistu ja mittavan uransa kymmenes pitkäsoitto, American Gangster, on mahtava teos, raadollisen aikamme laskelmoivaa luotisuoraa tarkasti taltioiva konseptialbumi.

Sillä vierailevat niin jo edesmenneet Marvin Gaye ja Barry White kuin nippu muita silmäätekeviä taivaan soul-kuorolaisia. Sävellyskynää ovat edellisten lisäksi heiluttanut koko läntisen pallonpuoliskon hip hop-skenen kuumin kasti Pharrell “Billionaire Boys Club” Williamsista Sean “The Humanitarian” Combsiin.

Jay-Z on todellinen suunnannäyttäjä, majakka yössä. Tämä käy myös ilmi analysoimalla American Gangster-albumin pakollisen hepovalkealle omistetun “Blue Magic“-iloittelun kuvavirtaa (ks. kuva). Rapin peruskuvastoon kuuluvien ökyautojen, norjien naistanssijoiden, kosteiden huulien ja yleisen bling blingin lisäksi videolla vilahtelee hyvinkin harkitusti kaksi visuaalista merkkiä siitä, että Jay-Z on selkeästi ns. “tsennannut juustot”. Hän on viemässä edustamaansa musiikkisuuntaa ja samalla meitä kaikkia hänen sanomaansa seuraavia miljoonia uudelle tielle.

Ensimmäinen viittaus on aika ilmeinen. Videon skandinaavisen modernin mansionin erään olohuoneen keskeinen elementti on KEF:in Muon-kaiutin, toista sataa tuhatta euroa maksava audiofiilien alumiininen fallosjärkäle. Tällä Jay-Z haluaa viestiä, että heittäisimme ne kaikki rupiset ja jo viitisen vuotta kaikissa rap-videoissa vilahdelleet ipodit romukoppaan, lakkaisimme tunkemasta korviimme niiden huonosti istuvia nappikuulokkeita ja lopettaisimme näiden tasapäistäväksi röpöksi kaiken musiikin suodattavien laitteiden käytön.

Hän haluaa, että sijoitaisimme sen sijaan hyvään äänentoistoon, sillä musiikin kuuntelu on harrasta toimintaa, johon pitäisi sekä uhrata jumalattomasti aikaa ja rahaa, että sen pitäisi muutenkin näyttää ns. sikasiistiltä. Kaikkea sitä mitä ipodit eivät todellakaan ole.

Hänen toinen viittauksensa on myös selvä. Itse asiassa se on niin ilmeinen, että sitä ei aluksi edes huomaa. Hänen videollaan pakollisen rahasalkun täyttävät eurot dollarien sijaan. Aivan, salkuissa vilahtelee vanhoja kunnon tyylittömiä 500 euron seteleitä moneen otteeseen. Jay-Z haluaa kertoa meille kaikille, että dollari on out, siitä on kaikki puhti poissa ja paneurooppalainen vastineensa on se, mihin hänkin nykyisin luottaa.

Advertisements

Comments»

1. Angela - Sunday, November 18, 2007

Asiaa. Mutta mihin itse Überkuul. on hävinnyt??

2. Sami Oinonen - Monday, November 19, 2007

Täällähän minä. Hieman kiireitä. Palannen asiaan sumun hälvettyä.

3. suoamalaane - Wednesday, November 28, 2007

mitteenöö ihmeettäöä tiällä tapauhtulloo ku ei oo ollunna vähiinn aeokoehi minnkeennlöhän laesta uutta miälen kiintostahapa uuberri julkaasua tahi lohkasua misteevaatahansa kummallissuuksiia.. eököö vaa tää tunkkanen bloggihi ole menossaha konkurssiipaha. . kyllä ollliisia nyttennä viäntännä jonkiilaase kirjooteleman jottae päästähi juttustelleemaa.. nyttennä jutuloiden kirjoottelliija ottaepi niskavilloloista kiinni ja viäntää leepäluuku näättöä kohi ja ruppee kirjoottelemaan jottahi ee immeeset kaaikkoa tiältä..

4. Sami Oinonen - Thursday, November 29, 2007

selevä!

5. -rupis- - Friday, November 30, 2007

Vihdoinkin! Johan sitä ollaan tässä odoteltu;)

6. Angela - Monday, December 3, 2007

Jee 🙂 tervetuloa takaisin!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: