jump to navigation

Data, sydän ja sielu Sunday, December 2, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

swarovski-heart-beat.jpg
Tämän pakinanurkan arvioitua lyhyemmäksi jääneen pidennetyn vuosiloman jälkeen on syytä palata yhteen mieliteemoistani.

Rumat, turhat ja epäkelvot värkit ovat aina kiinnostaneet minua. Ei siksi, että rumuus ja yhdentekevä toimimattomuus olisivat jollain tapaa elämääni ohjaavia perusprinsiippejä, vaikka näin saattaisi hyvin kuvitella, vaan ensinnäkin siksi, että niistä oppii sen, mikä voisi olla kaunista, hyödyllistä ja iätöntä, isältä pojalle periytyvää. Kuin partaveitsi, alasin tahi taskunauris.

Ja ennen kaikkea siksi, että voisimme pohdiskella mitä kaikkea järkevää voisikaan saada aikaan, jos näihin kammotuksiin käytettävä älyllinen kapasiteetti ohjattaisiin johonkin ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta jalompaan tehtävään. Kuten esim. moottoripyörien suunnitteluun ja valmistukseen, sillä mitä muuta ihminen tarvitsee kuin “satulan, tankin, moottorin, kaksi pyörää ja ohjaustangon?” Ei niin mitään.

Pönäkänböömiläisen kristallikitsch-hurmoksen yksi parhaimmista, Swarovski, pystyy venymään toisinaan häkellyttäviin suorituksiin – kattokruunuihin, joissa on pontta ja valaistunutta järkeä. Mutta kun katsoo heidän Philipsin kanssa yhteistyössä toteutettua Active Crystals-värkkisarjaansa, huomataan, että teknohurmos on saanut Swarovskinkin haroilemaan pyörryksissä.

Sarjan Heart Beat-kaulakoru kristallein on tästä hyvä esimerkki. Korussahan ei sinänsä ole mitään vikaa. Se on kaunis ja varsin vaatimaton. Mutta miksi siihin piti tunkea muistitikku? Heart Beat tuntuu olevan juuri oikea ratkaisu niihin elämänhallinnan huippuhetkiin, jolloin viimeisimpien powerpoint-esitysten kantaminen kaulalla on täysin välttämätöntä. “Noh, kuinkas ollakaan, kaulassain roikkuu juuri ne kaipaamasi vuoden ’87 kesäkuun myyntirapparit, imutatko ne taikalaatikkoosi sydämestäin?”

Ja kun soppaan lisätään tuotetta tax free-versiona (119€) myyvän Finnairin markkinointiaamen “Give soul to your data sharing”, ollaan jo heikoilla vesillä.

Kristallisydän sielukkaaseen tiedonsiirtoon!?! Miksei vaatimattomasti “Turvaa matka tuonpuoleiseen – Tallenna sielusi kristallikuoriin!” Kyllä ostaisin. Mutta mahtuneeko se sielupolo tikun vaivaiseen yhteen gigabittiin?


Aiemmin sarjassa “Tietokone, USB-väylä ja innovaatioiden suonsilmä”: Tanssi minulle kaunokainen, tanssi, Läppäri-imuri, Tietokone söi nallen, Kupposen lämmitin, Ladylook-kaulakoru, Taikahiiri, Pumpattava USBara, Vaivaiskoivutikku, Kalvosinnapit + hevimiehen nahkaranneke

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: