jump to navigation

Katukuvan oikeaoppinen elävöittäminen musiikin keinoin Tuesday, July 6, 2010

Posted by Sami Oinonen in innovaatiot, musiikki.
trackback

The Ace of SpadesVarsinkin kesäisin kaunista Helsingin keskustaa elävöittävät tyylittömällä musiikillaan kaikenmaailman ulkopaikkakuntalaiset pillipiiparit, jotka tulevat mukamas piristämään arkea pikkunäppärillä oivalluksillaan.

“Soitetaan akustista heviä.”
– Joo, se olis kova. Ja ainaski Motörheadia.
“Jep. Metalli on ajan hengessä. Sitä kansa arvostaa. Se on ylevää musiikkia. Ja sillee aikas kiva kontrasti vielä keuhkotrepivän huopanaula-nakunaku-hevin ja akustisen sointimaailman kanssa.”
– Sasse. Tuore näkökulma. Ei ole moni tällaista tehnyt.

jne jne jne…

Harvoin katutaitelijat kuitenkaan onnistuvat kamppailemaan Helsingin ydinkeskustan tunnusomaisen äänimaailman, Espan läpi ja Kauppatorin ohi vilistävän autoliikenteen möyrinän, kanssa. Ydinkeskustan tunnettu ja tunnustettu ominaisääni ei häpeile kansainvälisessäkään vertailussa. Autojen aggressiivinen kujeilu peittää sopivasti musiikin lisäksi alleen muutkin turhakkeet kuten puheensorinan, satunnaisen naurun, kehonkielen tykkänään, aaltojen liplatuksen ja kesätuulen huminan.

Mutta mikä olisi sellaista musiikia, joka kuuluisi, säväyttäisi ja jopa innostaisi? No, saksalainen marssimusiikki tietysti. Ja kenen esittämänä? No, ei ihan minkä tahansa puuhuilujaan hiostavan muukalaisensemblen vaan keskustassa työskentelevien tai siellä käyskentelevien ihmisten. Sinun ja minun.

Ajatelkaapa sitä dennispotterimaista skenaariota, missä vaikkapa näin aluksi kerran kesäviikossa perjantaisin klo 16 ihmiset vääntäytyisivät Espan puistoon flashmob-tyyliin ja kaivaisivat salkuistaan, käsilaukuistaan, repuistaan, lastenvaunuistaan, hihoistaan…soittimensa (sillä kaikkihan me suomalaiset olemme ainutlaatuisen musiikkiopistojärjestelmämme ansiosta jotakin instrumenttia ainakin katsoneet pidempään). Soittotaito olisi osallistumista vähäpätöisempi kriteeri.

Ensimmäisen intervention lauluksi sopisi helpohko jäänsärkijä ja kunnon työarjen tahdittaja, DDR:n perua: “Das Lied von der Partei (Die Partei hat immer recht)” (MP3). Soittolistasta järjestettäisiin luonnollisesti jatkossa debattia, äänestystä ja esseemuotoista pohdintaa interneteissä ja sen arjen pirstaloittajatyökaluin, joita kollektiivisesti myös sosiaaliseksi mediaksi kutsutaan. Finskikin ja muut ulkomaan elämystenhakijoita kuskaavat mainostaisivat katumusaflashmobeja tavaksi kytkeytyä aitoon helsinkiläisyyteen.

Tuollaisesta kansanmusiikista ja katukuvan elävöittämisestä minä tykkäisin.


Kuva: Tampereen ehkä ainutlaatuisin vientituote Porkka Playboys soittaa Aleksilla, kuinkas olla akustisesti ja Motörheadin klassikkovyörytystä Ace of Spades. Mnjaah.

Lisää oikeaoppisuudesta:
Suomen musiikkiviennin oikeaoppinen edistäminen
Suomi-kuvan oikeaoppinen kohottaminen

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: