jump to navigation

Uuttera, avulias ja hyödyllinen Tuesday, April 24, 2007

Posted by Sami Oinonen in überkuul.
trackback

michel-gagne-frenzied-fauna-from-a-to-z-yak.jpg
Usein sitä tulee luovuuden ja innovoinnin ristisiitoksen lisäksi pohtineeksi jotain olennaistakin. Kuten sitä, että mikä luontokappale sitä olisi, jos olisi sattunut nelijalkaiseksi, trilobiitiksi tai mereneläväksi syntymään. Että millaisella örkillä olisi minun luonteenlaatuni?

Olisinko kuin sarvivalas, tuo pohjoisten merialueiden tottunut tarpoaja, joka kaimansa maitovalaan lailla pitää yllä sarvivalaiden heimon lippua, uskoen että niilä on jokin tarkoitus tässä kylmässä ja kolkossa maailmassa? Ehkä.

Vai olisinko kuin majava, tuo päättäväinen puurtaja, joka rakentaa tuhatvuotista ja tulvavesien runtelemaa patoaan aina uudelleen ja uudelleen, vaikka joentöyräällä olisi helpompaa? Ehkä.

No, ehken ole kuitenkaan kumpikaan. Taidan olla jakkihärkä. Tuo iloa ja lämpöä lähipiiriin säkenöivä hyödykäs. Jakkihärät ovat oikeita eliökunnan äititeresoja. Maidon, taljan ja lihan lisäksi jakit auttavat heikompia kantamusten kanniskelussa läpi karikkojen ja jyrkkien vuoristosolien. Jakit ovat myös hauskoja seuraveikkoja, sillä saavathan jakkilinkoilu ja jakkipoolo yhteisöt riemumielille, jos suru on hiipinyt jakkivillapuseroon.

Jakeissa on myös särmää, sillä ne eivät ammuile lammasmaisesti niitä näitä löysin leuoin vaan korahtelevat kimmerialaiseen tyyliin särmikkään yksitavuisesti.

[Michel Gagné: Frenzied Fauna: From A to Z]

Comments»

1. Jazmanaut - Tuesday, April 24, 2007

Jakkeja voi myös lypsää.
Äläpä unohda sitä!

2. Sami Oinonen - Tuesday, April 24, 2007

Mainitsin kyllä maidon, mutta totta kyllähän lypsäminen käy myös urheilusta.

3. Jazmanaut - Tuesday, April 24, 2007

No just tota urheiluaspektia mä tuossa hainkin 😀


Leave a comment